Checkpoint Charlie

Een musical over de muur die hen verdeelt én verbindt

13 augustus 1961 is een donkere bladzijde in de geschiedenisboeken. In één nacht was wereldstad Berlijn plots in tweeën verdeeld door een muur vol prikkeldraad. Families, buren, gezinnen en vrienden waren volledig van elkaar gescheiden omdat ze niet meer welkom zijn in de andere helft van hun stad.

Deze gebeurtenis staat aan de basis van een nieuwe Nederlandse musical met liedteksten door Stef Bos. De voorstelling vertelt het verhaal van hen wiens levens compleet veranderden door de komst van de muur. Een zangeres in Oost Berlijn wiens droom om door te breken volledig verbrijzeld wordt. Haar vader, een groenteman, die best tevreden is in de DDR en gewoon doorgaat met het verkopen van zijn waar. De slenterende grenswacht die opgedragen is de muur van prikkeldraad te vervangen door grote blokken beton, maar niet echt snapt waarom dit gebeurt. Tijdens zijn werk praat hij met een oma die haar pasgeboren kleinkind niet kan knuffelen omdat de muur letterlijk tussen hen in staat.

Maar ook in het welvarendere West Berlijn is niet iedereen gelukkig en tevreden. Want wat als je bent opgegroeid in het oosten van de stad en je daardoor je familie niet meer kan zien terwijl in huis jouw man, een ambitieuze fotograaf, woont die niets van dit gemis begrijpt?

Alles komt samen bij Checkpoint Charlie waar een Amerikaanse soldaat op wacht staat. Hij is ooggetuige van deze ‘prikkeldraadzondag’ waarin Berlijners wakker werden in een wereld die volledig op zijn kop stond. Op zijn post ziet hij wat die muur aanricht. De muur die hen verdeelt én verbindt.

Let op: bij deze voorstelling worden stroboscope effecten gebruikt. Deze kunnen effect hebben op bezoekers met lichtflitsgevoelige epilepsie.

Speelduur
± 1 uur en 35 minuten (geen pauze)

 

Deze voorstelling staat in het teken van de Geuzenmaand

Deze voorstelling staat in het teken van de Geuzenmaand. Ter nagedachtenis aan de Geuzen is maart in Vlaardingen de Geuzenmaand. Jaarlijks wordt tijdens deze maand de Geuzenpenning uitgereikt aan mensen en organisaties, die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Ook worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder deze voorstelling, die de betekenis en de onderliggende waarden van de Geuzenpenning versterken. Via kunst en cultuur willen de initiatiefnemers van de Geuzenmaand de Vlaardingers meer bekend maken met deze waarden, en hen inspireren en motiveren in hun dagelijks denken en handelen. Ga voor meer informatie naar www.geuzenmaand.nl.

Credits
Cast:
Linda Verstraten, Sanne den Besten, Wim van den Driessche, Jeffrey Italiaander, Job Bovelander, Marleen van der Loo, Pieter van Nieuwenhuyze, Alex van Bergen
Creatives: Fons van Rongen (regie), Stef Bos (liedteksten), Helmer Kant (muziek), Fleur van Greuningen (dialogen), Dinne van Rongen-Groothuis (staging), Eric van der Palen (decorontwerp), Wannes van der Veer (lichtontwerp), Sanne Oostervink (kostuumontwerp)
Foto: Rick Persoon en Ministerie van Beeld
Scenefoto's: Dinne van Rongen

''Voor wie van goede verhalen houdt: ga deze Checkpoint Charlie vooral zien''

''Fantastische, bevlogen cast''

''Het verhaal komt uit het hart''