De Dochter van Meijer

Theaterconcert Pauline Broekema en The Amsterdam Consort

​​Meijer, de vader van kleine Sara (1941) wordt met de eerste trein van Westerbork naar het Oosten gevoerd. Sara en haar moeder Mies duiken onder, om veiligheidsredenen gescheiden van elkaar. Na de bevrijding blijkt bijna niemand van hun grote Joodse familie nog in leven te zijn. De Dochter van Meijer gaat over bezetting en bevrijding. Over eindeloze jaren in onderduik. Over angst, heimwee en rouw. Het verhaal van schoften en meelopers, maar ook van stille helden. De mannen en vrouwen die hun leven riskeerden om er voor anderen te kunnen zijn.

De voorstelling is gebaseerd op Het uiterste der zee. De Arbeiderspers bracht dit boek van Pauline Broekema uit in 2018. Pauline is als geen ander in staat om het onnoembare te schilderen in verhalen. De musici van The Amsterdam Consort omarmen de geschiedenis met werken en arrangementen van componisten als Bruch, Dvořák, Olthuis en Ravel. Muziek en verhaal versmelten in de voorstelling als een rode draad aan de tijd.

Verteller Pauline Broekema | fluit Jeannette Landré | fagot, contraforte Marieke Stordiau | viool, altviool Albert Adams | piano Mariken Zandvliet  

Deze voorstelling staat in het teken van de Geuzenmaand

Deze voorstelling staat in het teken van de Geuzenmaand. Ter nagedachtenis aan de Geuzen is maart in Vlaardingen de Geuzenmaand. Jaarlijks wordt tijdens deze maand de Geuzenpenning uitgereikt aan mensen en organisaties, die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Ook worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder deze voorstelling, die de betekenis en de onderliggende waarden van de Geuzenpenning versterken. Via kunst en cultuur willen de initiatiefnemers van de Geuzenmaand de Vlaardingers meer bekend maken met deze waarden, en hen inspireren en motiveren in hun dagelijks denken en handelen. Ga voor meer informatie naar www.geuzenmaand.nl.