De Poppenspeler van Warschau

Naar het beroemde boek van Eva Weaver door Trio Wilde Eend

Let op, deze voorstelling vindt plaats in De Windwijzer (Schiedamseweg 59, 3134 BD Vlaardingen). Aanmelden voor deze gratis toegankelijke voorstelling (geschikt vanaf 10 jaar) kan via aanmelden@dewindwijzer.nl of de aanmeldknop op deze pagina.

Op woensdag 4 mei, na de dodenherdenking, speelt Trio Wilde Eend in De Windwijzer de voorstelling De Poppenspeler van Warschau. Een voorstelling naar het beroemde boek van de Engels-Duitse schrijfster Eva Weaver, die ware feiten en werkelijke personages gebruikte als basis voor haar roman.

Het verhaal speelt zich af in Warschau, in het jaar 1939. De Duitsers vallen Polen binnen en de Tweede Wereldoorlog begint. Mika Hernsteyn, een Joodse tiener probeert te overleven in het getto van Warschau.  In een oude jas van zijn opa, vol met verborgen zakken, vindt hij enkele handpoppen. Samen met zijn nichtje Elly brengt hij die tot leven. Met zijn poppenspel vrolijkt hij zieke kinderen op, verslagen buren en wanhopige familieleden. Iedereen in het getto heeft het over de magie van die poppenspeler die niet alleen afleiding, maar ook troost biedt. Tot de jongen op een dag staande wordt gehouden door een Duitse soldaat en gedwongen wordt tot een geheim leven. Dat levert zowel gevaren als kansen op. Wanneer het getto wordt ontruimd lijkt ontsnappen onmogelijk. Wie overleeft die hel op aarde? Welke keuzes kun je nog maken als het er écht op aankomt? 

De Poppenspeler van Warschau is een ontroerend verhaal over levens die zich verweven, bezien vanuit het perspectief van vriend én vijand. Een vertelling over hoe de hoop levend blijft, zelfs in tijden van oorlog en chaos.

Trio Wilde Eend - ook bekend onder de Jiddische naam Vilde Katshke - brengt een frisse mix van muziek en verhalen uit Oost-Europa en verder. Het trio speelt niet alleen Joodse Klezmer, Balkan- en zigeunermuziek maar ook melodieën uit o.a. Rusland en Armenië, eigen composities en improvisaties. Het trio bestaat uit een klarinettist, een violiste en een accordeonist.

Speelduur
70 minuten