Motherland - Katinka Strikes Back

Stichting Jip Smit

Drie dagen om jezelf te leren kennen, drie dagen om de wereld te ontdekken, drie dagen om geschiedenis te schrijven en vervolgens weer te vertrekken.  

Na het succes van de voorstelling Motherland (winnaar Best of Fringe Award 2020) neemt theatermaker Jip Smit je wederom mee naar een magische wereld, waarin we de queeste volgen van heldin Katinka. Katinka Strikes Back is het tweede deel van de Motherland-trilogie. Eerste deel niet gezien? Geen probleem! Voorafgaand aan de voorstelling word je op een komische wijze bijgepraat over alles wat er tot nu toe is gebeurd.  

In de wereld van Motherland heerst een vloek. Mannen hebben een levensloop van 80 jaar, vrouwen daarentegen, van drie dagen. Vrouwen zijn er enkel om te baren en sterven dan weer. Maar bij de geboorte van Katinka loopt het anders. Zij groeit niet op in één dag, veroudert niet razendsnel, is niet op dag drie alweer een oud vrouwtje waarbij het stof in de rimpels ligt. Nee, Katinka heeft de levensloop van een man en is voorbestemd deze eeuwenoude vloek te verbreken. 

Tijdens deze fantasy sequel, waar Game of Thrones en The Office elkaar ontmoeten vergezellen we Katinka verder op haar reis naar vergelding. We krijgen een vechtworkshop van Selwin (een kruising tussen Yoda en Clint Eastwood), zingen mee met het nationale volkslied en beslissen samen over het lot van Katinka. We zullen de verwachtingen van onze held moeten bijstellen en onszelf moeten afvragen wat iemand een goede leider maakt. Kiezen we voor het klassieke rolmodel of durven we te vertrouwen op een nieuw geluid?  

Jip Smit speelde eerder bij Internationaal Theater Amsterdam, Orkater en Stage Entertainment. Ook was ze te zien in de veelgeprezen revue Showponies. 

Speelduur 
+/- 80 minuten (geen pauze)

Credits 
Concept/scenario: Jip Smit
Regie: Laurens Krispijn de Boer
Spel: Jip Smit (bekend van o.a. Showponies en haar Theo d’Or nominatie voor Motherland deel 1), Dorien van Gent (musical award voor haar rol in Hij gelooft in mij) en Teun Donders (bekend van o.a. de serie Oogappels).
Productieleider: Sanne Priem
Kostuumontwerp: Esmee Thomassen
Componist: Ralf Pouw
Lichtontwerp: Jasper Nijholt
Techniek: Ray Vaessen
Decorontwerp: Janne Sterke
Beeld en scènefotografie: Casper Koster

Goed geschreven tekst, geweldige performance en slimme inzet van publieksparticipatie.

Fantasy vermengd met knullige kantoorhumor [...] een nieuw genre