Pauline Broekema

Lezing over de Geuzen

Koop hier uw combi-ticket voor deze lezing én de voorstelling "De Dochter van Meijer" en ontvang €2,50 korting

Pauline Broekema (Groningen, 1954) is schrijver en journalist. Als verslaggever werkte ze 34 jaar voor het NOS Journaal. In haar journalistieke en literaire werk speelt de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol.

Voor haar lezing in het teken van de Geuzenmaand in Vlaardingen gaat ze terug naar haar boek ‘Het Boschhuis’ (2014). In die veelgeprezen kroniek beschrijft ze op grond van intensief archiefonderzoek onder meer het verzetsverleden van haar oom Pieter. Hij werd in november 1944 door de bezetter gefusilleerd. Pauline zal vertellen over het dagelijks leven van een jonge verzetsman. Over spanningen en dillema’s, foute inschattingen en offers. Over de keuze voor gewapend verzet en de eeuwige angst gepakt te worden.

Deze thema’s komen sterk overeen met het verhaal van de Geuzen, Nederlands eerste verzetsgroep uit de Tweede Wereldoorlog, vernoemd naar de gelijknamige groep uit de tachtigjarige oorlog. De Geuzen verzamelden, onder het mom van een wandelsportvereniging, belangrijke informatie over Duits afweergeschut, opslagplaatsen, telefoonleidingen en kabelaansluitingen. Deze informatie werd vervolgens doorgegeven aan de Engelsen. Aangezien het de allereerste verzetsgroep was, werden zij snel ontdekt door de Duitsers. Vele Geuzen hebben een hoge prijs moeten betalen voor hun heldendaden.

Deze voorstelling staat in het teken van de Geuzenmaand

Deze voorstelling staat in het teken van de Geuzenmaand. Ter nagedachtenis aan de Geuzen is maart in Vlaardingen de Geuzenmaand. Jaarlijks wordt tijdens deze maand de Geuzenpenning uitgereikt aan mensen en organisaties, die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Ook worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder deze voorstelling, die de betekenis en de onderliggende waarden van de Geuzenpenning versterken. Via kunst en cultuur willen de initiatiefnemers van de Geuzenmaand de Vlaardingers meer bekend maken met deze waarden, en hen inspireren en motiveren in hun dagelijks denken en handelen. Ga voor meer informatie naar www.geuzenmaand.nl.

Combi-ticket met "De Dochter van Meijer"

Ook de voorstelling "De Dochter van Meijer" van Pauline Broekema en The Amsterdam Consort op dinsdag 22 maart staat in het teken van de Geuzenmaand. Door ook een kaartje te kopen voor deze voorstelling (€15,00) betaalt u voor deze lezing €5,00 in plaats van €7,50.

Koop hier uw voordelige combi-ticket.