PECH (8+)

How to beat an unfair game

Saar leeft in een stad die anders is dan alle andere steden. Een stad die verscheurd is door een brede rivier zónder bruggen. Een rivier die de stad in tweeën splijt. In deze stad hebben mensen veel pech. Zakken vol met échte, tastbare en voelbare pech worden dagelijks langs de deuren gebracht. Iedereen moet de zakken aannemen, want als je ze negeert… Dan blijft het groeien en is er geen stoppen meer aan.  

Waar komt al die pech eigenlijk vandaan? Waarom krijgen Saar en haar vader er zoveel van? En waarom krijgen de mensen aan de andere kant van de rivier leven minder? Dat is toch oneerlijk?  

Saar steekt vol vastberadenheid de rivier over, op zoek naar antwoorden op haar vragen. Ze gaat verhaal halen en wil de pech stoppen voor ze er allemaal aan bezwijken! Maar wat ze aan de overkant van de rivier aantreft is een heel pech-systeem van makers, planners en verdelers die absoluut geen oog hebben voor haar en haar lotgenoten.

Zou het haar lukken de pech van haar en anderen zoals zij te stoppen? Of is ze niet meer dan een naïeve, dromende Don Quichot, die het nooit zal kunnen winnen van de pech-molen?

PECH is een muzikale magisch-realistische familievoorstelling over een moedig meisje dat het heft in eigen handen neemt en het gevecht aangaat tegen het systeem dat haar leven bepaalt. In een fantasierijke wereld is te zien hoe Saar weigert zich over te geven aan de klassen-mentaliteit van haar stad. De voorstelling legt op magische wijze een vinger op de zere plek als het gaat over kansenongelijkheid, armoede en de kloof die steeds maar groter en groter wordt.  

De voorstelling van STIP Producties is mede tot stand gekomen uit gesprekken met kinderen over pech, het lot en armoede. Ook werd er gesproken met kinderen van de toeslagen-affaire, in samenwerking met De Zolderkamer.  

Speelduur 
± 1 uur en 15 minuten (geen pauze, eindtijd 17:15 uur)  

Credits 
Regie: George Tobal  
Spel: Roos Dickmann, Sia Cyrroes, Nazanin Taheri, Peter van Heeringen, Michiel Blankwaardt  
Muziek: Milan Sekeris  
Foto: Curly and Straight