Philip Mechanicus, Wachten op transport

Theater Na de Dam (Locatie: De Windwijzer)

Let op: Deze voorstelling vindt plaats in De Windwijzer. Voor kaarten, mail naar info@dewindwijzer.nl

Zangeres en verstelster Elisabeth Oets, en pianiste Mi Ying Chen brengen een hommage aan Elisabeths opa Philip Mechanicus (1889-1944). Zij heeft hem nooit gekend, maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende oorlogsdagboek “In Depot”. Zij vertelt zijn levensverhaal vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief. Een boeiend en aangrijpend verhaal van een selfmade man die zich, geholpen door het opkomend socialisme, opwerkte uit bittere armoede tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad. Vanaf 1940 trok hij zich weinig van alle verboden voor Joden aan: “ik ben niet fout, zij zijn het”. Het werd hem fataal. Na internering in kamp Amersfoort en Westerbork werd hij uiteindelijk vermoord in Auschwitz-Birkenau.

Elisabeth Oets doorweeft het verhaal van haar opa met liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in concentratiekamp Theresienstadt. Zij verklanken de angst, het verlangen en de hoop, die ook in het dagboek van Philip Mechanicus zo sterk naar voren komen.

De voorstelling vindt plaats in De Windwijzer, na de jaarlijkse dodenherdenking aan het Verploegh Chasséplein en wordt gratis aangeboden i.s.m. de stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen. De voorstelling maakt onderdeel uit van de programmering van ‘Theater na de Dam’, waarbij na de nationale dodenherdenking op veel verschillende plekken in Nederland theatervoorstellingen opgevoerd worden.