Hoe gaan de Vlaardingse podia om met de coronamaatregelen?

De (veer)kracht van de kunsten

De flexibiliteit en het uithoudingsvermogen van de Vlaardingse podia wordt flink op de proef gesteld. En uiteraard geldt dat niet alleen voor ons als culturele instelling. Dat geldt voor iedereen, de horeca, gezinnen, scholen, mensen thuis alleen… Toch zien we nog steeds licht aan het einde van de tunnel. Vanaf dag één in maart is er een strijdplan gemaakt, die het poppodium en het theater overeind houdt. Voor wie nieuwsgierig is naar de manier waarop de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek de coronacrisis vol houden, beschrijven we hier graag onze aanpak, wat het met ons doet en waar we als team met volle kracht naartoe werken samen met al onze partners, vrijwilligers en sponsors.

Als team hadden we al snel een deal met elkaar gesloten, vertelt directeur Renske Verbeek: “Wij gaan doen wat we kunnen en dat doen we zó: 1. We spelen verantwoord in op alle kansen om theater en muziek te blijven brengen aan alle Vlaardingers die daar behoefte aan hebben. 2. We zoeken in alle hoeken naar mogelijkheden om financieel boven water te blijven en 3. Wij doen ons stinkende best doen om, op de gebieden waar het wél kan, sterker uit deze crisis te komen.”

De maatregelen voor o.a. de podia zijn nu zo’n negen maanden in meer en mindere mate gaande. In diezelfde golven zijn onze emoties als team gegaan. Van verdriet naar trots, van verslagen naar veerkrachtig, van zorgen naar kansen, van moe naar springlevend, maar vooral strijdlustig. Het is hoopvol en bijzonder om te zien dat we elkaar om de beurt doorslepen naar de volgende fase, ook weer in diezelfde golf.

1. We blijven onze culturele kracht inzetten voor de stad

Ons strijdplan bestond dus uit drie spelregels. De eerste was om zoveel mogelijk onze culturele kracht in blijven te zetten voor de stad. Linksom, rechtsom, áls het maar verantwoord was.

De Kroepoekfabriek is geen dag gestopt met het koppelen van jonge, lokale muzikanten aan gemotiveerd publiek. Podiumbaas Rory Dickhoff vertelt: “Sinds de sluiting hebben we maar liefst 284 muzikanten ons online podium én we programmeerden 52 muziek-acts op het Stadsstrand en op de Tennisbaan. We zijn inmiddels best bedreven geworden in het produceren van professionele video’s, live streams, podcasts en vlogs!” Alle artiesten die deelnamen aan een live stream beschikken nu over een goede opname van hun optreden waarmee zij zichzelf kunnen promoten in deze lastige tijd.

Ook de Stadsgehoorzaal heeft maanden vol livestreams, talkshows, theater op de radio, theater vanaf het dak, theater op de terrassen en waar kon ook nog in de zalen achter de rug. Het prachtige gebouw is in no-time compleet corona-proof gemaakt, deze zomer hadden we verschillende voorstellingen voor kinderen en volwassenen. De Grote Zaal diende als vergaderzaal, uitvaartlocatie, schoolplein, trainingsruimte en 27 andere, zeer verschillende evenementen die nergens anders pasten! Zo sloten négen scholen in juli onvergetelijk hun jaar af op het grote podium. Met straattheater kleurden we in augustus de terrassen in de binnenstad én organiseerden we theater op het Stadsstrand. Daarnaast repeteren wekelijks tíen culturele verenigingen in de Stadsgehoorzaal met hun musical, dansgroep, orkest, koor en toneelvereniging.

2. Zoeken naar financiële middelen

Verbeek legt uit: ”Iedere dag zoeken we als team naar de financiële kansen en iedere euro is er één om overeind te blijven. We worden enorm gesteund door donaties van particulieren en bedrijven uit Vlaardingen. Ook hebben we de grote ruimtes veel kunnen verhuren aan bedrijven met ruimtegebrek. We zijn ongelofelijk dankbaar voor de steun van de vele sponsors en fondsen.” Zo worden we in de uitvoering van de corona-evenementen en de aanpak van werkzaamheden in het theater enorm gesteund. Grote dank hiervoor aan het Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o, het De Groot Fonds, de Stichting Jan Anderson en Rita Boon en de Club van 200 sponsors uit de regio. Het laatste deel van de redding komt uit de landelijke maatregelen, zoals de NOW regeling, de TVL gelden en de middelen die uit het ministerie van OCW en BZK die vrij zijn gemaakt om cultuur in de regio overeind te houden, gelden gelukkig ook voor de Vlaardingse podia.

Voor wie de podia ook wil steunen kan terecht op de site van de Stadsgehoorzaal  https://stadsgehoorzaal.nl/de-stadsgaatdoorzaal of De Kroepoekfabriek: https://kroepoekfabriek.nl/zakelijk/sponsors/

3. Waar het wél kan, willen we sterker uit deze crisis te komen

Niemand zit stil. Het corona-protocol is tot in de puntjes uitgewerkt, de panden worden tiptop in orde gemaakt, het contact met de artiesten en producenten blijft warm en in het team blijft het wemelen van ideeën om muziek, theater en evenementen te blijven brengen, al dan niet in nieuwe vormen.

Hoe is het met het team?
Het is naast hard werken ook een tijd van zorgen. Renske Verbeek geeft aan: “Ergens hebben we nu ook de mazzel dat we naast alle geweldige vrijwilligers, maar een klein vast betaald team hebben. Iedere collega is keihard nodig voor het voorbereiden op de komende maanden, het verplaatsen van de evenementen, het contact met het publiek en de artiesten, het onderhouden van de panden en het organiseren van de verhuringen en andere financiële middelen. Verbeek ligt nog toe: “Het is niet normaal wat voor creativiteit, loyaliteit en veerkracht ik zie in het team, maar ook bij ons publiek, bij de artiesten, de gemeente, sponsors en ook bij leveranciers. Ik ben er heilig van overtuigd dat deze crisis op lange termijn ook mooie innovaties gaat opleveren, nieuwe manieren van denken, nieuwe manieren van kunst beleven. Dat neemt niet weg dat het pittige tijden zijn. De gevolgen zijn enorm. Dit gaan we nog lang voelen met elkaar!”

Voorjaarsprogramma
Het voorjaarsprogramma van zowel het poppodium als het theater staan klaar om bekend gemaakt te worden. “We staan te popelen!” Zodra we voelen dat het kan, mag en Vlaardingen er voor open staat, maken we het corona-proof programma van het voorjaar bekend. Op dit moment denken we dat dat half december is. Wie op de hoogte wil blijven, kan dat doen via de sociale media, deze website en via de digitale nieuwsbrieven van de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek. Na iedere persconferentie van het kabinet worden de scenario’s aangescherpt en het publiek verder geïnformeerd. “Zodra er nieuws is, zijn de bezoekers de eersten die het horen!”

Het moge duidelijk zijn: We kunnen niet wachten jullie weer van de mooiste voorstellingen, concerten en evenementen te voorzien en jullie daarbij met open armen te ontvangen. Hopelijk tot snel. Tot die tijd: blijf gezond, doe alsjeblieft je best, dan gaat het alleen maar sneller!