podium

Meemaakpodia
Het theater is van iedereen!

In 2018 zijn de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek uitgeroepen tot Meemaakpodia, een landelijke erkenning door het Fonds van Cultuurparticipatie met als doel dat culturele instellingen het eigenaarschap delen met de omgeving, bijvoorbeeld door het publiek uit te nodigen om mee te programmeren of tentoonstellingen met stadsbewoners en hun verhalen te organiseren. In kort: om te zorgen dat het theater van en vóór iedereen is!

 

En dat is exact waar de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek zich door verschillende projecten al jaren voor inzetten. En nu, met dank aan de titel Meemaakpodia en de bijbehorende subsidie, kunnen beide podia via de podiumkunsten een positieve bijdrage leveren aan maatschappelijke uitdagingen zoals Eenzaamheid, Armoede, Inclusiviteit en Laaggeletterdheid.

 

Klik hieronder op een thema en ontdek welke evenementen er op de planning staan!

 • Thema: Eenzaamheid

  Alleen naar het theater? Geen probleem, u bent niet de enige.

  Word StadsVriend!

   

  De StadsVrienden is een groep theaterliefhebbers die graag vaker naar het theater zouden gaan, maar dit liever niet alleen willen doen. Via de StadsVrienden is er altijd wel iemand die mee wil en u ontmoet tegelijkertijd gelijkgestemde bezoekers. De StadsVrienden worden voorafgaand aan de voorstelling ontvangen aan de speciale StadsVrienden tafel en komen door middel van een speciale theaterkaart altijd bij elkaar in de buurt te zitten.

   

  Klik hier voor meer informatie!

 • Thema: Armoede

  Om ervoor te zorgen dat iedereen van cultuur kan genieten, ongeacht achtergrond of financiële situatie, organiseren we regelmatig evenementen die gratis of voor een kleine prijs bezocht kunnen worden.

   

  Het Stadsterras:

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Op een aantal zondagmiddagen kunt u genieten van een uitgebreid theater- en muziekprogramma in het theater. Er zijn leuke foyeractiviteiten, hapjes, drankjes en gezellige onderonsjes met vrienden, familie en andere cultuurliefhebbers.

   

  Iedere editie staat er minstens één professionele theatervoorstelling centraal welke voor een kleine prijs te bezoeken is. Daaromheen is er een uitgebreid programma aan gratis toegankelijke optredens en activiteiten.

   

  De eerstvolgende Stadsterras staat gepland op zondag 29 maart om 13:30 uur en de voorstelling van deze editie is Lejo (3+) - het bekende vingerpoppetje (prijs: €7,50 p.p.).

   

  Klik hier voor meer informatie!

   

  ____________________________________________________________________

   

  Nationaal Theaterweekend:

   

   

  Sinds 2019 is de Stadsgehoorzaal één van de 78 theaters die deelnemen aan het Nationaal Theaterweekend waar iedereen welkom is om tegen een mooie prijs te komen genieten van alles wat het theater te bieden heeft. De ingrediënten van het weekend zijn eenvoudig: iedere voorstelling kost €10,- en daarnaast zijn er vele extra activiteiten gratis te bezoeken in het theater.

   

  In seizoen 2020/2021 komt het Nationaal Theaterweekend weer terug in de Stadsgehoorzaal, verdere informatie wordt later bekend gemaakt.

   

  ____________________________________________________________________

   

  Uitterras:

   

  Elk jaar wordt op traditionele wijze het culturele seizoen officieel geopend tijdens het Uitterras! In ’t Hof/Oranjepark worden alle cultuur- en festivalliefhebbers getrakteerd op talloze optredens uit het komende seizoen én scherpe kortingen op theater- en concertkaarten van zowel de Stadsgehoorzaal als De Kroepoekfabriek.

   

  Een dag gevuld met grote theater- en muzieknamen, nieuw talent, lokale verenigingen, meet & greets, (jeugd)activiteiten, hapjes, drankjes en natuurlijk veel gezelligheid.

   

  De volgende editie van het Uitterras is op zondag 1 september 2020. Verdere informatie wordt later bekend gemaakt.

   

  Klik hier voor de foto’s van het Uitterras in 2019

   

  Klik hier voor de foto’s van het Uitterras in 2018

 • Thema: Laaggeletterdheid

  Broodje theater

   

  In 2019 stond laaggeletterdheid centraal tijdens het Broodje theater waarbij er met elkaar werd gebrainstormd over wat de Stadsgehoorzaal kan doen om aantrekkelijk te zijn voor iedereen. Er gingen ideeën rond om samen een voorstelling te maken en vaker samen voorstellingen te bezoeken.

   

  De directeur van de Stadsgehoorzaal is zelf ook één van de kartrekkers, ze geeft aan: “Alle ideeën zijn welkom, samen werken we aan een goed en haalbaar plan.” Zo wordt de Stadsgehoorzaal meer het huis van de stad waar lokale ideeën, initiatieven en activiteiten de ruimte en een stevige basis krijgen om te ontwikkelen.

   

  Houd onze website en social media in de gaten voor verdere ontwikkelingen rondom dit thema.

 • Thema: Diversiteit

  Zing Nederlands Met Me

   

  Wat is er nu leuker dan heerlijk met elkaar zingen? En nóg leuker is het, als we al zingend de Nederlandse taal oefenen. En door samen te zingen, mensen kunnen helpen die de Nederlandse taal aan het leren zijn. Zing Nederlands Met Me is voor iedereen die de taal beter wil leren én voor iedereen die van zingen houdt!

   

  Tot aan de zomervakantie zetten we iedere eerste zaterdag van de maand de theaterdeuren open. We hebben steeds twee muzikanten, die de Nederlandse nummers voorbereiden. De fijnste nummers van o.a. De Dijk, Blof, Wim Sonneveld, The Scene en Hazes komen voorbij. Op een groot scherm zijn de teksten mee te lezen.

   

  ‘Zing Nederlands Met Me’ is oorspronkelijk ontwikkeld als ‘De Gelukkig Zijn Sessies’ door de Ancienne Belgique (AB), het toonaangevende concertpodium in Brussel, in samenwerking met Theater van A tot Z.

   

  De toegang is gratis, neem gerust iedereen mee die je kent!

   

  Klik hier voor meer informatie en alle data!

   

  ____________________________________________________________________

   

  Het multiculturele Moestuin Festival!

   

  Op zaterdag 25 januari vond de tweede editie plaats van het Moestuin Festival; een groots evenement waar diversiteit en inclusiviteit werd gevierd en waar diverse culturen samen kwamen d.m.v. theater, muziek, eten, dans en mode.

   

  In seizoen 2020/2021 keert het Moestuin Festival voor de derde keer terug naar de Stadsgehoorzaal. Verdere informatie wordt later bekend gemaakt.

   

  Klik hier voor de foto’s van het Moestuin Festival in 2020

   

  Klik hier voor de foto’s van het Moestuin Festival in 2019

Club van 200

Samen voor een bloeiend Stadspodium

Door samen betrokken te zijn, elkaar kunnen vinden, op de hoogte te zijn van ontwikkelingen, en door met een grote groep bij te dragen aan een nog groter doel... Met een Stadskas!

Ja, mijn bedrijf doet mee!

Samen voor een bloeiend podium van de stad!

Door samen betrokken te zijn, elkaar te kunnen vinden, op de hoogte te zijn van ontwikkelingen en door met een grote groep bij te dragen aan een nog groter doel: de Stadskas!


De Club van 200 is een bijzondere club met straks 200 betrokken bedrijven en particulieren, die samen een sterk netwerk van de Stadsgehoorzaal vormen en die ieder € 200 per jaar (excl. BTW) doneren aan de Stadskas. De Stadskas vullen we samen, om een succes te maken van de Stadsgehoorzaal en om een levendig podium van de stad te zijn!

Aanmelden

 • Uw bijdrage telt!

  Met uw bijdrage als Clublid ondersteunt u:

  • Het programmeren van meer unieke voorstellingen en festivals in de Stadsgehoorzaal, zodat de Stadsgehoorzaal heinde en ver bekend staat om haar prettige sfeer en mooie programma;
  • Het makkelijker en goedkoper maken voor culturele initiatieven en scholen om gebruik te maken van de ruimtes in de Stadsgehoorzaal;
  • Gave podiumprojecten die een bijdrage leveren aan uitdagingen in de stad en regio, zoals toenemende eenzaamheid, aanbod voor jongeren, het aantrekkelijk houden van de binnenstad, diversiteit, mensen uit de regio naar Vlaardingen trekken en nog veel meer!
 • Uw voordelen als Clublid

  Met uw bijdrage als clublid ontvangt u:

  • Een jaarlijkse netwerkavond waar u de 200 bedrijven uit de regio ontmoet, met elkaar in gesprek kunt gaan en op de hoogte wordt gebracht van alle ins en outs;
  • 4 vrijkaarten per jaar voor een voorstelling of concert, waarbij u kunt kiezen uit een zorgvuldig samengestelde lijst van ons uitgebreide programma;
  • Belastingvoordeel omdat de Stadsgehoorzaal trotse bezitter is van de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Klik hier voor meer informatie;
  • 10% korting bij het huren van een ruimte in het theater, bijvoorbeeld voor een vergadering, presentatie of bedrijfsfeest;
  • toegang tot het netwerk van de Club van 200. Er zijn echter geen verwachtingen over en weer in afname van handel of exclusiviteit;
  • Een dankbare vermelding op de website en in de toekomst een logo in de Stadsgehoorzaal.


Zij gingen u al voor:

Toon de volledige ledenlijst

De Stadskas

Ter ere van het 200-jarig jubileum van de Harmonie in november 2017 presenteert de Stadsgehoorzaal een bijzonder initiatief aan de stad: de Stadskas. Een kas waar verschillende projecten financieel van kunnen profiteren. De kas wordt gevuld met donaties door fondsen, sponsors, artiesten, bezoekers van het theater en diverse bedrijven.


Met deze donaties kan de Stadskas precies doen waar het voor is bedoeld: goed luisteren naar culturele dromen in de stad en die helpen waar te maken! Iedereen met een ambitieus, innovatief of bijzonder idee op het gebied van podiumkunsten kan zijn plannen indienen en maakt kans om deze te realiseren met behulp van de Stadskas. Kortom, een kas waar ideeën kunnen worden geplant en gevoed door de stad en uit kunnen groeien tot prachtige creatieve resultaten.

StadsVrienden

Alleen naar het theater? Geen probleem, u bent niet de enige. 

De StadsVrienden is voor mensen die graag vaker naar het theater zouden gaan, maar liever niet alleen. Via de StadsVrienden is er altijd wel iemand die mee kan!

Om de zoveel tijd nodigen we je uit voor een lekkere kop koffie of thee. We vertellen zo'n middag met plezier over het theaterprogramma dat eraan zit te komen. We lichten steeds een aantal voorstellingen uit. Iedere voorstelling heeft een soort kartrekker en ter plekke stemmen we af wie naar welke voorstelling wil en kunnen meteen de kaarten worden besteld. Op de dag van de voorstelling word je met open armen ontvangen en zitten jullie gezellig bij elkaar in de zaal. Na afloop onder het genot van een drankje kan je nog even napraten met elkaar!
 
Aanmelden voor het koffiemomentje kan door een belletje aan de Theaterkassa, een mailtje aan Stads@stadsgehoorzaal.nl of door een gratis plekje te reserveren voor het koffiemoment op de site. De eerste keer is op zaterdag 29 augustus om 13.00u. Mocht iemand spontaan aan komen waaien is dat ook goed, maar het is fijn om een beetje te weten hoeveel mensen er komen.

Gewoon een keertje proberen kan geen kwaad toch?

Reserveer hier je plekje voor 29 augustus.

Reserveer hier je plekje voor 24 oktober 2020

 

Word vrijwilliger
Kom bij de Stadscrew!

Hou je van theater? Heb je wat uurtjes over om 2x per maand te helpen bij een voorstelling?

 

Word dan vrijwilliger in de Stadsgehoorzaal!

 

‘De Stadsgehoorzaal is het theater van ons allemaal!’, dat is de boodschap die het Vlaardingse theater graag benadrukt. En dat geldt ook voor de Stadscrew, een grote groep gemotiveerde vrijwilligers die elk twee avonden of middagen in de maand achter de bar, bij de garderobe, in de foyer als gastheer-/vrouw, en in de zaal als publieksbegeleider te vinden is. En het leukste aan deze groep? De combinatie van leeftijden, karakters en culturen, wat elke crewdienst bijzonder maakt.

 

Kom voor meer informatie naar het info-uurtje!
Iedere derde donderdag van de maand ben je om 18.30u welkom bij het speciale Crew-Info-Uurtje, om in de Stadsgehoorzaal al uw vragen te stellen over het vrijwilligerswerk, kennis te maken met het team en gezellig een drankje te drinken. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn en als er interesse is, plannen we rustig een proefperiode in.

 

Meld je aan voor het info-uurtje door een mail te sturen naar publiciteit@stadsgehoorzaal.nl, maar spontaan binnenlopen is absoluut geen probleem. De theaterdeuren staan voor je open!

 

Het volgende Crew-Info-Uurtje is op:

 • Donderdag 15 oktober om 18:30 uur (gannuleerd wegens maatregelen)
 • Donderdag 19 november om 18:30 uur
 • Donderdag 17 december om 18:30 uur

Interesse om bij de Stadscrew te komen? Lees dan snel verder of klik hier voor het aanmeldformulier!


Aanmelden


* nog niet alle verplichte velden zijn ingevuld
 • Trainingen en cursussen

  Klinkt werken in een theater u als muziek in de oren maar twijfelt u of u geschikt bent of de ervaring heeft?


  Als vrijwilliger in de Stadsgehoorzaal vliegen de cursussen en trainingen u om de oren zodat u altijd zelfverzekerd en met veel plezier de functie kan uitoefenen. In de eerste week van september vindt bijvoorbeeld de Crew Campus plaats waar u door o.a. een taptraining, gastvrijheid training en een kassatraining de kneepjes van het vak leert met als afsluiter een gezellige barbecue!

 • Welke rol past het beste bij u?

  Nog niet helemaal zeker waar u zich thuis voelt of welke functie het beste bij u past? Houdt u bijvoorbeeld van kletsen met bezoekers en ervoor zorgen dat ze een topavond beleven? Of staat u liever achter de bar om het perfecte biertje te tappen? Hieronder leest u precies wat iedere functie inhoudt.


  Service: Bar en/of Garderobe

  U bent één bonk dienstverlening! U zorgt dat bezoekers zich welkom voelen, neemt de jassen aan in de garderobe en helpt de bezoekers netjes en vlot aan een drankje. Als de voorstelling begint, wordt met elkaar alles strak getrokken voor de pauze, waar het flink doorstomen is om iedereen zo snel mogelijk van een drankje te voorzien! Een vriendelijke en verzorgde uitstraling is belangrijk.


  Receptie

  U bent het allereerste aanspreekpunt voor bezoekers in het gebouw. U heet theaterliefhebbers welkom en zit klaar om hen te informeren over het programma en kaarten verkoopt voor de voorstellingen. Affiniteit met het programma is belangrijk, net als een verzorgde uitstraling en zin om mensen goed van dienst te zijn.


  Gastheer en -vrouw

  U bent tijdens een evenement het visitekaartje van het theater! U heet de gasten welkom, neemt de kaarten in ontvangst en informeert de bezoekers over alles wat ze maar willen weten. Dit doet u zichtbaar met plezier; gastvrijheid is u op het lijf geschreven.


  Publieksbegeleiders

  Uw rol is om ervoor te zorgen dat bezoekers weten wat ze kunnen verwachten en waar ze zitten. Tijdens de voorstelling blijven twee tot zes Publieksbegeleiders in de zaal, om te zorgen dat alles goed verloopt. De overige begeleiders helpen het Serviceteam verder om de publieksruimtes weer op orde te krijgen voor de pauze en voor na de voorstelling.


  Licht- en Geluidstechniek

  Een voorstelling valt of staat met goed licht en geluid. Er zijn altijd professionele theatertechnici om de kar te trekken, maar u bent onmisbaar. Samen bouwt u op en af, u helpt tijdens de voorstellingen en zorgt dat de apparatuur in orde blijft. U zorgt met het team dat de artiesten en technisch team goed ontvangen worden. Deze functie is zeer geschikt voor stagiaires Theater-, Licht- of Geluidstechniek of zeer gemotiveerde en enigszins ervaren Vlaardingers die bereid zijn voor lange tijd mee te werken aan de Stadsgehoorzaal en een passende cursus te doen.


  Onderhoud

  U zorgt ervoor dat de prachtige gerenoveerde Stadsgehoorzaal met zijn monumentale hart er netjes bij staat en altijd klaar is om bezoekers te ontvangen. Wat kapot is, maakt u weer als nieuw. U bent handig en opgeruimd, u heeft een timmermansoog en weet uw weg met een schroevendraaier en WD40.


  Promotieteam

  Zonder promotie geen bezoekers. Het promotieteam heeft de belangrijke taak om de zalen vol te krijgen. Meedenken met leuke ludieke acties en posters en flyers verspreiden horen tot uw taken. U kunt er samen met uw team mede voor zorgen dat een artiest voor een volle zaal staat!


  Programmaraad

  Meedenken over de invulling van het programma van het theater van je eigen stad? Per genre adviseert u de Stadsgehoorzaal bij het maken van de keuzes voor het komende seizoen. U bent een echte theaterliefhebber met voorkeur voor toneel, musical, jeugdtheater of cabaret. U kent uw stad met haar bewoners door en door. Als lid van de Programmaraad heeft u een belangrijke ambassadeursfunctie en het is meer dan logisch dat u ook bij de door u geadviseerde voorstelling aanwezig bent om te polsen hoe het publiek uw keuze ervaart. Zo wordt het programma ieder jaar beter en beter.


  Kookteam

  Waar hard gewerkt wordt, moet gegeten worden. Niet alleen door de artiesten, maar ook door de vrijwilligers. U houdt van koken voor een groep mensen. U kunt creatief omgaan met specifieke dieetwensen en u kent de voedsel- en warenwet (of wilt deze leren kennen). U zorgt van A tot Z voor een gezonde maaltijd, zodat de artiesten en het team vol energie hun klus kunnen klaren.

 • Wat bieden wij u?

  Ons doel is dat u met een grote glimlach uw dienst start en eindigt, zodat we met elkaar het publiek en de artiesten de avond van hun leven kunnen bezorgen! Wij zullen ons uiterste best doen om u te laten werken in een open organisatie, waar de omstandigheden goed zijn en de sfeer prettig is. Verder mag u rekenen op het volgende:

  • Er wordt ieder jaar een gezellig vrijwilligersfeest of -uitje georganiseerd.
  • U ontvangt een crewpas: per gewerkt uur spaart u punten die op deze pas komen te staan. Wilt u naar een voorstelling? Dan kunt u met deze punten de prijs van de voorstelling betalen. Zo kunt u naar de leukste voorstellingen of uw vrienden en familie trakteren op een avondje uit.
  • Waar mogelijk wordt gekeken naar opleidingstrajecten, het opdoen van extra werkervaring of doorgroeimogelijkheden.
  • We zorgen voor een goede verzekering.
  • Om eenheid uit te stralen, stellen we (deels) werkkleding ter beschikking.
  • We organiseren een vrijwilligersbijeenkomst per kwartaal, met updates en een kleine borrel na afloop.
  • Via een leuke maandmail worden de vrijwilligers op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.
 • Wat verwachten wij?

  Motivatie is het belangrijkste punt. Meehelpen doet u omdat u het leuk vindt, omdat u mee wilt helpen aan het succes van de Stadsgehoorzaal en omdat u er wat van leert! Wij werken samen met de Stadscrew volgens de volgende afspraken:

  • U kunt minimaal 2 keer per maand een dienst draaien, afgestemd op uw agenda.
  • U past binnen de cultuur van de Stadsgehoorzaal, waar u met plezier werkt en respectvol met elkaar, de spullen en de gasten omgaat.
  • U werkt op de plek waar u het beste tot uw recht komt.
  • U heeft een verzorgde en vriendelijke uitstraling.
  • U werkt in de werkkleding van de Stadsgehoorzaal.
  • U houdt zich aan de afspraken en u weet waarom dat nodig is (ú bent namelijk belangrijk!).
Samen staan we sterker

Sinds 2015 bouwen de Stadsgehoorzaal, het poppodium De Kroepoekfabriek en het kunstencentrum KADE40 samen aan een levendig cultuuraanbod voor Vlaardingen en omstreken.

In opdracht van de Gemeente Vlaardingen hebben we met elkaar het cultuurprogramma afgestemd, personeel en kennis uitgewisseld, elkaars apparatuur gedeeld, gebouwd aan een gezamenlijke backoffice en met name de stad betrokken bij een succesvolle Stadsgehoorzaal als podium voor de stad. Dit met minimale subsidie en maximale samenwerking.

 

Per 1 januari 2019 is de samenvoeging van Stichting Stadspodium en Stichting Jongeren Cultuurcentrum Vlaardingen een feit en vanaf 2019 gaan de twee stichtingen formeel samen onder de naam ‘Stichting Stadspodia en Jongeren Cultuur Centrum Vlaardingen’. Voor het publiek blijven we gewoon bekend onder de namen Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek. Met KADE40 wordt nauw samengewerkt op het gebied van cultuureducatie.

 

Met subsidie van de Gemeente Vlaardingen, ruim 300 sponsors en dankzij verschillende fondsen hebben de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek zich de afgelopen drie jaar ontpopt tot twee gastvrije Stadspodia; plekken waar voor iedere Vlaardinger iets te halen én te brengen valt. Dit met name dankzij de inzet van dit jaar 200 gedreven en enthousiaste vrijwilligers voor de twee podia. Samen kunnen we in de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek ieder jaar ongeveer 400 evenementen organiseren en jaarlijks 75.000 bezoekers enthousiast verwelkomen.