Wat kunnen wij voor de stad betekenen?
Meemaakpodia
Het theater is van iedereen!
In 2018 zijn de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek uitgeroepen tot Meemaakpodia, een landelijke erkenning door het Fonds van Cultuurparticipatie met als doel dat culturele instellingen het eigenaarschap delen met de omgeving, bijvoorbeeld door het publiek uit te nodigen om mee te programmeren of tentoonstellingen met stadsbewoners en hun verhalen te organiseren. In kort: om te zorgen dat het theater van en vóór iedereen is!
En dat is exact waar de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek zich door verschillende projecten al jaren voor inzetten. En nu, met dank aan de titel Meemaakpodia en de bijbehorende subsidie, kunnen beide podia via de podiumkunsten een positieve bijdrage leveren aan maatschappelijke uitdagingen zoals Eenzaamheid, Armoede, Inclusiviteit en Laaggeletterdheid.
Klik hieronder op een thema en ontdek welke evenementen er op de planning staan!
-
Alleen naar het theater? Geen probleem, u bent niet de enige.
Word StadsVriend!
De StadsVrienden is voor mensen die graag vaker naar het theater zouden gaan, maar liever niet alleen. Via de StadsVrienden is er altijd wel iemand die mee kan!
Om de zoveel tijd nodigen we je uit voor een lekkere kop koffie of thee. We vertellen zo'n middag met plezier over het theaterprogramma dat eraan zit te komen. We lichten steeds een aantal voorstellingen uit. Iedere voorstelling heeft een soort kartrekker en ter plekke stemmen we af wie naar welke voorstelling wil en kunnen meteen de kaarten worden besteld. Op de dag van de voorstelling word je met open armen ontvangen en zitten jullie gezellig bij elkaar in de zaal. Na afloop onder het genot van een drankje kan je nog even napraten met elkaar!
Aanmelden voor het koffiemomentje kan door een belletje aan de Theaterkassa, een mailtje aan info@stadsgehoorzaal.nl of door een gratis plekje te reserveren voor het koffiemoment op de site via onderstaande knop. Mocht iemand spontaan aan komen waaien is dat ook goed, maar het is fijn om een beetje te weten hoeveel mensen er komen.
Gewoon een keertje proberen kan geen kwaad toch?
Reserveer hier een plekje voor zaterdag 30 september 2023
Reserveer hier een plekje voor zaterdag 2 december 2023
Reserveer hier een plekje voor zaterdag 2 maart 2024
De Stadsvrienden wordt mede mogelijk gemaakt door DFDS Seaways.
-
Om ervoor te zorgen dat iedereen van cultuur kan genieten, ongeacht achtergrond of financiële situatie, organiseren we regelmatig evenementen die gratis of voor een kleine prijs bezocht kunnen worden.
Het Stadsterras:
Op een aantal zondagmiddagen kunt u genieten van een uitgebreid theater- en muziekprogramma in het theater. Er zijn leuke foyeractiviteiten, hapjes, drankjes en gezellige onderonsjes met vrienden, familie en andere cultuurliefhebbers.
Iedere editie staat er minstens één professionele theatervoorstelling centraal welke voor een kleine prijs te bezoeken is. Daaromheen is er een uitgebreid programma aan gratis toegankelijke optredens en activiteiten.
Nationaal Theaterweekend:
Sinds 2019 is de Stadsgehoorzaal één van de 78 theaters die deelnemen aan het Nationaal Theaterweekend waar iedereen welkom is om tegen een mooie prijs te komen genieten van alles wat het theater te bieden heeft. De ingrediënten van het weekend zijn eenvoudig: iedere voorstelling kost €10,- en daarnaast zijn er vele extra activiteiten gratis te bezoeken in het theater.
Uitterras:
Elk jaar wordt op traditionele wijze het culturele seizoen officieel geopend tijdens het Uitterras! In ’t Hof/Oranjepark worden alle cultuur- en festivalliefhebbers getrakteerd op talloze optredens uit het komende seizoen én scherpe kortingen op theater- en concertkaarten van zowel de Stadsgehoorzaal als De Kroepoekfabriek.
Een dag gevuld met grote theater- en muzieknamen, nieuw talent, lokale verenigingen, meet & greets, (jeugd)activiteiten, hapjes, drankjes en natuurlijk veel gezelligheid.
-
Broodje theater
In 2019 stond laaggeletterdheid centraal tijdens het Broodje theater waarbij er met elkaar werd gebrainstormd over wat de Stadsgehoorzaal kan doen om aantrekkelijk te zijn voor iedereen. Er gingen ideeën rond om samen een voorstelling te maken en vaker samen voorstellingen te bezoeken.
De directeur van de Stadsgehoorzaal is zelf ook één van de kartrekkers, ze geeft aan: “Alle ideeën zijn welkom, samen werken we aan een goed en haalbaar plan.” Zo wordt de Stadsgehoorzaal meer het huis van de stad waar lokale ideeën, initiatieven en activiteiten de ruimte en een stevige basis krijgen om te ontwikkelen.
Houd onze website en social media in de gaten voor verdere ontwikkelingen rondom dit thema.
-
Zing Nederlands Met Me
Wat is er nu leuker dan heerlijk met elkaar zingen? En nóg leuker is het, als we al zingend de Nederlandse taal oefenen. En door samen te zingen, mensen kunnen helpen die de Nederlandse taal aan het leren zijn. Zing Nederlands Met Me is voor iedereen die de taal beter wil leren én voor iedereen die van zingen houdt!
Tot aan de zomervakantie zetten we iedere eerste zaterdag van de maand de theaterdeuren open. We hebben steeds twee muzikanten, die de Nederlandse nummers voorbereiden. De fijnste nummers van o.a. De Dijk, Blof, Wim Sonneveld, The Scene en Hazes komen voorbij. Op een groot scherm zijn de teksten mee te lezen.
‘Zing Nederlands Met Me’ is oorspronkelijk ontwikkeld als ‘De Gelukkig Zijn Sessies’ door de Ancienne Belgique (AB), het toonaangevende concertpodium in Brussel, in samenwerking met Theater van A tot Z.
De toegang is gratis, neem gerust iedereen mee die je kent!
Klik hier voor meer informatie en alle data!
Het multiculturele Moestuin Festival!
Op zaterdag 25 januari vond de tweede editie plaats van het Moestuin Festival; een groots evenement waar diversiteit en inclusiviteit werd gevierd en waar diverse culturen samen kwamen d.m.v. theater, muziek, eten, dans en mode.
Club van 200
Samen voor een bloeiend Stadspodium
Door samen betrokken te zijn, elkaar kunnen vinden, op de hoogte te zijn van ontwikkelingen, en door met een grote groep bij te dragen aan een nog groter doel... Met een Stadskas!
Samen voor een bloeiend podium van de stad!
Door samen betrokken te zijn, elkaar te kunnen vinden, op de hoogte te zijn van ontwikkelingen en door met een grote groep bij te dragen aan een nog groter doel: de Stadskas!
De Club van 200 is een bijzondere club met straks 200 betrokken bedrijven en particulieren, die samen een sterk netwerk van de Stadsgehoorzaal vormen en die ieder € 200 per jaar (excl. BTW) doneren aan de Stadskas. De Stadskas vullen we samen, om een succes te maken van de Stadsgehoorzaal en om een levendig podium van de stad te zijn!
-
Met uw bijdrage als Clublid ondersteunt u:
- Het programmeren van meer unieke voorstellingen en festivals in de Stadsgehoorzaal, zodat de Stadsgehoorzaal heinde en ver bekend staat om haar prettige sfeer en mooie programma;
- Het makkelijker en goedkoper maken voor culturele initiatieven en scholen om gebruik te maken van de ruimtes in de Stadsgehoorzaal;
- Gave podiumprojecten die een bijdrage leveren aan uitdagingen in de stad en regio, zoals toenemende eenzaamheid, aanbod voor jongeren, het aantrekkelijk houden van de binnenstad, diversiteit, mensen uit de regio naar Vlaardingen trekken en nog veel meer!
-
Met uw bijdrage als clublid ontvangt u:
- Een jaarlijkse netwerkavond waar u de 200 bedrijven uit de regio ontmoet, met elkaar in gesprek kunt gaan en op de hoogte wordt gebracht van alle ins en outs;
- 4 vrijkaarten per jaar voor een voorstelling of concert, waarbij u kunt kiezen uit een zorgvuldig samengestelde lijst van ons uitgebreide programma;
- Belastingvoordeel omdat de Stadsgehoorzaal trotse bezitter is van de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Klik hier voor meer informatie;
- 10% korting bij het huren van een ruimte in het theater, bijvoorbeeld voor een vergadering, presentatie of bedrijfsfeest;
- toegang tot het netwerk van de Club van 200. Er zijn echter geen verwachtingen over en weer in afname van handel of exclusiviteit;
- Een dankbare vermelding van het logo op de website en op de digitale schermen in de Stadsgehoorzaal.
De Stadskas
Ter ere van het 200-jarig jubileum van de Harmonie in november 2017 presenteert de Stadsgehoorzaal een bijzonder initiatief aan de stad: de Stadskas. Een kas waar verschillende projecten financieel van kunnen profiteren. De kas wordt gevuld met donaties door fondsen, sponsors, artiesten, bezoekers van het theater en diverse bedrijven.
Met deze donaties kan de Stadskas precies doen waar het voor is bedoeld: goed luisteren naar culturele dromen in de stad en die helpen waar te maken! Iedereen met een ambitieus, innovatief of bijzonder idee op het gebied van podiumkunsten kan zijn plannen indienen en maakt kans om deze te realiseren met behulp van de Stadskas. Kortom, een kas waar ideeën kunnen worden geplant en gevoed door de stad en uit kunnen groeien tot prachtige creatieve resultaten.
Foyerprogramma
Stap in de spotlights van Vlaardingen
Met het Foyerprogramma biedt de Stadsgehoorzaal (regionaal) aanstormend talent de kans om in de spotlights te staan. Bij ongeveer 2 voorstellingen per maand programmeren wij bands, DJ’s of solo-artiesten die (tegen een vergoeding) in de Foyer het bezoek van het publiek nóg completer maken. Het repertoire kan bestaan uit eigen materiaal of bekende hits uit alle genres.
Heb jij er altijd al van gedroomd om in het Foyerprogramma van grote theaternamen te staan? Dan ben jij de persoon die wij zoeken. Klik hieronder voor meer informatie over de mogelijkheden of meld je meteen aan via onderstaande button.
Meld je aan voor het Foyerprogramma of bel 010 434 05 00 voor meer informatie.
-
Wat zoeken wij?
- Lokale (aanstormende) talenten met kwaliteit en een passie voor muziek, theater en Vlaardingen, die op zoek zijn naar ervaring en naamsbekendheid.
- Over het algemeen staan er bandjes, soloartiesten en dj’s op het podium, maar we staan altijd open voor nieuwe ideeën.
- Wij hebben een voorkeur voor eigen nummers (m.u.v. dj’s), maar covers zijn ook toegestaan.
Wat bieden wij?
- Als Foyerprogramma treed je minimaal 2x 45 minuten midden in de Theater Foyer op voor 150 tot 650 theaterbezoekers (afhankelijk van de voorstelling).
- Op het podium is plek voor maximaal 4 personen.
- Er is een technicus en versterkingsapparatuur (in overleg) beschikbaar.
- Jouw optreden wordt met naam en foto vermeld op de website, de schermen en de voorpretmail van de Stadsgehoorzaal. Dit biedt goede zichtbaarheid voor in jouw portfolio.
- Als dank voor jouw optreden ontvang je een vergoeding en consumptiemunten.
Word vrijwilliger
Kom bij de Stadscrew!
Houd je van theater? Ben je tussen de 15 en 75 jaar? En heb je wat uurtjes over om 2x per maand te helpen bij een voorstelling?
Word dan vrijwilliger in de Stadsgehoorzaal!
‘De Stadsgehoorzaal is het theater van ons allemaal!’, dat is de boodschap die het Vlaardingse theater graag benadrukt. En dat geldt ook voor de Stadscrew, een grote groep gemotiveerde vrijwilligers tussen de 15 en 75 jaar die per persoon twee avonden of middagen in de maand achter de bar, bij de garderobe, in de foyer als gastheer-/vrouw, en in de zaal als publieksbegeleider te vinden is. En het leukste aan deze groep? De combinatie van leeftijden, karakters en culturen, wat elke crewdienst bijzonder maakt.
Kom voor meer informatie naar het info-uurtje!
Wij organiseren iedere derde donderdag van de maand (m.u.v. maart t/m juli) om 18:30 uur een speciaal info-uurtje voor nieuwe vrijwilligers. Tijdens dit uurtje kan je vrijblijvend langskomen om, onder het genot van een kopje koffie, al jouw vragen te stellen over het vrijwilligerswerk en alvast kennis te maken met het team. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn en als er interesse is, plannen we rustig een proefperiode in.
Meld je aan voor het info-uurtje van jouw keuze door op één van onderstaande data te klikken. De theaterdeuren staan voor je open!
De info-uurtjes voor nieuwe vrijwilligers zijn op*:
- Donderdag 19 september om 18:30 uur
- Donderdag 17 oktober om 18:30 uur
- Donderdag 21 november om 18:30 uur
- Donderdag 19 december om 18:30 uur
- Donderdag 16 januari om 18:30 uur
- Donderdag 20 februari om 18:30 uur
- Donderdag 20 maart om 18:30 uur
*Data onder voorbehoud van wijzigingen
Interesse om bij de Stadscrew te komen? Lees dan snel verder of klik hier voor het aanmeldformulier!
-
Ons doel is dat jij met een grote glimlach jouuw dienst start en eindigt, zodat we met elkaar het publiek en de artiesten de avond van hun leven kunnen bezorgen! Wij zullen ons uiterste best doen om je te laten werken in een open organisatie, waar de omstandigheden goed zijn en de sfeer prettig is. Verder mag je rekenen op het volgende:
- Er wordt ieder jaar een gezellig vrijwilligersfeest of -uitje georganiseerd.
- Je ontvangt maandelijks een StadsCrewBon voor jouw gewerkte uren. Wil je naar een voorstelling? Dan kan je met deze bon de prijs van de voorstelling (gedeeltelijk) betalen. Zo kan je naar de leukste voorstellingen of jouw vrienden en familie trakteren op een avondje uit.
- We zorgen voor een goede verzekering.
- Om eenheid uit te stralen, stellen we (deels) werkkleding ter beschikking.
- We organiseren een vrijwilligersbijeenkomst per kwartaal, met updates en een kleine borrel na afloop.
- Via een leuke maandmail worden de vrijwilligers op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.
-
Motivatie is het belangrijkste punt. Meehelpen doe jij omdat je het leuk vindt, omdat je mee wilt helpen aan het succes van de Stadsgehoorzaal en omdat je er wat van leert! Wij werken samen met de Stadscrew volgens de volgende afspraken:
- Je bent tussen de 15 en 75 jaar*.
- Je kunt minimaal 2 keer per maand een dienst draaien, afgestemd op jouw agenda;
- Je past binnen de cultuur van de Stadsgehoorzaal, waar je met plezier werkt en respectvol met elkaar, de spullen en de gasten omgaat;
- Je werkt op de plek waar jij het beste tot jouw recht komt;
- Je hebt een verzorgde en vriendelijke uitstraling;
- Je werkt in de werkkleding van de Stadsgehoorzaal. Deze stellen wij (deels) voor jou ter beschikking;
- Je houd je aan de afspraken en je weet waarom dat nodig is (jíj bent namelijk belangrijk!).
* We zien graag zoveel mogelijk verschillende mensen in ons team, want hoe gevarieerder ons programma en team, hoe diverser ons publiek. We willen graag de diversiteit van Vlaardingen terug laten komen in ons team, op het gebied van kennis en ervaring, culturele achtergrond en ook in leeftijd. Mede daarom hanteren we een minimale leeftijd van 15 jaar en een maximale leeftijd van 75 jaar. Jouw geweldige inzet loopt tot het einde van het theaterseizoen waarin je de prachtige leeftijd van 75 jaar bereikt.
-
Nog niet helemaal zeker waar jij je thuis voelt of welke functie het beste bij je past? Houd je bijvoorbeeld van kletsen met bezoekers en ervoor zorgen dat ze een topavond beleven? Of sta je liever achter de bar om het perfecte biertje te tappen? Hieronder lees je precies wat iedere functie inhoudt.
Theaterkassa (18+)
Jij bent tijdens werkdagen of bij evenementen het allereerste aanspreekpunt voor bezoekers in het gebouw en bellers. Je heet theaterliefhebbers en zakelijke relaties welkom en zit klaar om hen te informeren over het programma en kaarten te verkopen voor de voorstellingen. Affiniteit met het programma is belangrijk, net als een verzorgde uitstraling en zin om mensen goed van dienst te zijn.Ontvangst: Garderobe en/of Ticketscan
Jij bent één bonk dienstverlening met een prachtige glimlach! Je zorgt dat bezoekers zich welkom voelen, neemt de jassen aan in de garderobe of scant de theaterkaartjes bij binnenkomst. Door jouw ontvangst begint het theaterbezoek meteen goed. Een vriendelijke en verzorgde uitstraling is belangrijk.Bar
Jij houdt er van om lekker bezig te blijven! Achter de bar help jij de bezoekers netjes en vlot aan een drankje. Als de voorstelling begint, wordt met elkaar alles strak getrokken voor de pauze, waar het flink doorstomen is om iedereen zo snel mogelijk van een drankje te voorzien! Een vriendelijke en verzorgde uitstraling is belangrijk.Klusteam (dinsdagen)
Jij zorgt ervoor dat de prachtige gerenoveerde Stadsgehoorzaal met zijn monumentale hart er netjes bij staat en altijd klaar is om bezoekers te ontvangen. Wat kapot is, maak jij samen met anderen weer als nieuw. Je bent handig en opgeruimd, je hebt een timmermansoog en weet je weg met een schroevendraaier en WD40. Het klusteam is wekelijks aanwezig op de dinsdagen.Kookteam
Waar hard gewerkt wordt, moet gegeten worden. Niet alleen door de artiesten, maar ook door de crew. Jij houdt van koken voor een groep mensen. Jij kunt creatief omgaan met specifieke dieetwensen en je kent de voedsel- en warenwet (of wilt deze leren kennen). Je zorgt van A tot Z voor een gezonde maaltijd, zodat de artiesten en het team vol energie hun klus kunnen klaren.Publieksbegeleiders
Jouw rol is om ervoor te zorgen dat bezoekers weten wat ze kunnen verwachten en waar ze zitten. Tijdens de voorstelling blijven twee tot zes publieksbegeleiders in de zaal, om te zorgen dat alles goed verloopt. De overige begeleiders helpen de rest van de crew verder om de publieksruimtes weer op orde te krijgen voor de pauze en voor na de voorstelling. -
Klinkt werken in een theater jou als muziek in de oren maar twijfel je of je geschikt bent of de ervaring hebt?
Als vrijwilliger in de Stadsgehoorzaal vliegen de cursussen en trainingen je om de oren zodat je altijd zelfverzekerd en met veel plezier de functie kan uitoefenen. In de eerste week van september vindt bijvoorbeeld de CrewCampus plaats waar je door o.a. een taptraining, gastvrijheid training en een kassatraining de kneepjes van het vak leert. Daarnaast zijn er ook creatieve workshops en spelonderdelen waarbij samenwerking belangrijk is. Als afsluiter eten we gezellig met alle vrijwilligers en wie weet wordt er ook nog wel gedanst! Voor nieuwe vrijwilligers een perfecte manier om in één keer kennis te maken met het theater, collega's én om leuke dingen te leren.
Samen staan we sterker
Sinds 2015 bouwen de Stadsgehoorzaal, het poppodium De Kroepoekfabriek en het kunstencentrum KADE40 samen aan een levendig cultuuraanbod voor Vlaardingen en omstreken.
In opdracht van de Gemeente Vlaardingen hebben we met elkaar het cultuurprogramma afgestemd, personeel en kennis uitgewisseld, elkaars apparatuur gedeeld, gebouwd aan een gezamenlijke backoffice en met name de stad betrokken bij een succesvolle Stadsgehoorzaal als podium voor de stad. Dit met minimale subsidie en maximale samenwerking.
Per 1 januari 2019 is de samenvoeging van Stichting Stadspodium en Stichting Jongeren Cultuurcentrum Vlaardingen een feit en vanaf 2019 gaan de twee stichtingen formeel samen onder de naam ‘Stichting Stadspodia en Jongeren Cultuur Centrum Vlaardingen’. Voor het publiek blijven we gewoon bekend onder de namen Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek. Met KADE40 wordt nauw samengewerkt op het gebied van cultuureducatie.
Met subsidie van de Gemeente Vlaardingen, ruim 300 sponsors en dankzij verschillende fondsen hebben de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek zich de afgelopen drie jaar ontpopt tot twee gastvrije Stadspodia; plekken waar voor iedere Vlaardinger iets te halen én te brengen valt. Dit met name dankzij de inzet van dit jaar 200 gedreven en enthousiaste vrijwilligers voor de twee podia. Samen kunnen we in de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek ieder jaar ongeveer 400 evenementen organiseren en jaarlijks 75.000 bezoekers enthousiast verwelkomen.