Stadsgehoorzaal viert 70-jarig bestaan!

Met feestelijke evenementen wordt samen de bijzondere geschiedenis gevierd

Op 28 april 2022 is het precies 70 jaar geleden dat de opening plaatsvond van wat men destijds noemde ‘De Huiskamer van Vlaardingen’: de Grote Zaal van de Stadsgehoorzaal ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. De Kleine Zaal, de Harmonie, bestaat zelfs al ruim 200 jaar. Deze feestelijke en belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Vlaardingen laat de Stadsgehoorzaal natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Iedereen kan de 70e verjaardag meevieren en alvast kaarten reserveren voor uiteenlopende feestelijke activiteiten via www.stadsgehoorzaal.nl/70-jaar. Ook roepen wij theater iedereen op om zijn of haar herinneringen aan het Vlaardingse theater te komen delen, via de Oproep tot Anekdotes!

Toon Hermans, Wim Kan, Wim Sonneveld; ze traden allemaal op in Vlaardingen. Theatergrootheden als Herman van Veen en Youp van ’t Hek zetten er zelfs hun eerste stappen op de bühne. En ook vandaag de dag komen zo’n drie keer in de week de grootste namen en de beloftes van morgen graag naar de haringstad. De architectuur, de sfeer, de geschiedenis, de evenementen, de heerlijk golvende lachsalvo’s én het publiek trekken aan. De Stadsgehoorzaal is een geliefd theater, wat wel blijkt uit de vele artiesten die in Vlaardingen nog steeds graag komen repeteren, hun voorstelling uitproberen of hun tournee afsluiten. Maar ook getuigen de ruim 70.000 bezoekers die het theater ieder jaar verwelkomt, de vele verenigingen die er wekelijks repeteren en jaarlijks optreden, de maatschappelijke organisaties die graag gebruik maken van de zalen en ruimtes, de scholen die er met leerlingen zelf op de planken staan en de vele Vlaardingse bedrijven die hun naam aan het theater verbinden. De Stadsgehoorzaal is nog één van de weinige echt karakteristieke theaterzalen in Nederland, met een herkenbare architectuur en een bijzondere line-up aan theaterdirecteuren, zoals Walter van Ginneken en Marten Putman. Architect Sybold van Ravesteyn, bekend van het oude Centraal Station van Rotterdam en Diergaarde Blijdorp, heeft Vlaardingen een historische zaal vol verhalen gegeven, die al veel stormen heeft doorstaan.

Feestelijke evenementen voor jong en oud 
Als podium van de stad wil de Stadsgehoorzaal haar 70-jarig jubileum graag samen met de Vlaardingers vieren. De prachtige geschiedenis, de diversiteit aan programma en publiek, de ogenschijnlijke afronding van de coronamaatregelen én de plannen voor de toekomst maken het de hoogste tijd voor een Vlaardings feest!

Vanaf woensdag 27 april worden twee weken lang verschillende evenementen georganiseerd, voor ieder publiek letterlijk een feestje! Tijdens Koningsdag (woensdag 27 april) is de Stadsgehoorzaal in de binnenstad te vinden, met kleurrijke straattheateracts, muziek én natuurlijk taart! Deze feestdag wordt opgevolgd door een Theatrale lunch op zondagmiddag 1 mei, waarbij een muzikaal optreden én de mooie verhalen over de jarige Grote Zaal niet ontbreken. Tijdens de meivakantie op dinsdag 3 mei zijn alle theaterbezoekertjes vanaf 4 jaar van harte welkom op het Verjaardagsfeestje van de Grote Zaal waar de gasten zelf onderdeel worden van een verhaal, vol cupcakes en knutsel-, theater-, muziek- en zangactiviteiten. Op donderdag 5 mei kan iedereen die nieuwsgierig is zich tijdens de Rondleiding laten meevoeren langs letterlijke alle spannende hoeken, gaten en verhalen van de Stadsgehoorzaal die normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk zijn. De feestweken worden afgesloten met een speciale theaterdag op zaterdag 7 mei voor jongeren van 8 t/m 12 en 13 t/m 16 jaar, die tijdens een interactieve Escaperoomvoorstelling en verschillende workshops de spannende en stoere kanten van theater kunnen ontdekken.

Oproep tot Anekdotes
Vrijwel iedere Vlaardinger heeft een herinnering aan de Stadsgehoorzaal. Een bijzondere ontmoeting, foto’s, een eigen optreden, een onophoudelijk applaus, een moment van ontroering of bezinning, een handtekening van (of zelfs een gesprek met) jouw grootste idool. Een rijke geschiedenis zit natuurlijk vol anekdotes. Theaterdirecteur Renske Verbeek kan met haar team niet wachten om deze verhalen te horen, te lezen en te delen! Wie een bijzonder verhaal heeft over de Stadsgehoorzaal, wordt gevraagd deze te delen met het theaterteam. Dit kan per mail aan renske@stadsgehoorzaal.nl, per post of telefonisch via 010 434 05 00.  Het is ook mogelijk op zaterdag 26 maart tussen 10:00 en 12:00 uur langs te komen aan de Schiedamseweg 51. Deze ochtend wordt iedereen met een verhaal persoonlijk door het team ontvangen en is er alle ruimte om de  anekdote(s) te delen. De verhalen worden tijdens de feestelijke evenementen getoond en bewaard in het archief voor de toekomst. Het theater hoopt op veel mooie verhalen, bij voorkeur (waar mogelijk natuurlijk) met bijzondere bewijsstukken. Wie weet komt er in de toekomst een expositie uit voort.

Het hele jaar door feest
Naast de feestelijke evenementen in april en mei, worden ook later in het jubileumjaar nog verrassingen georganiseerd om Vlaardingen op een bijzondere manier te blijven vertellen over het verleden, het heden en de toekomst van haar theater. Op www.stadsgehoorzaal.nl/70-jaar zijn alle evenementen te vinden die in het kader van het jubileumjaar worden georganiseerd en kunnen mensen kaarten reserveren. Eén ding is zeker: het wordt weer volle bak genieten in de Stadsgehoorzaal!