Lale Gül

Ik ben vrij

Theatercollege

In februari 2021 werd de literaire wereld overdonderd met de veelbesproken debuutroman Ik ga leven. In dit openhartige, ontroerende en vlijmscherpe boek bespreekt Lale Gül haar jeugd in een strenggelovig moslimgezin. Naast succes, prijzen, steun, nieuwe ontmoetingen en vooral vrijheid bracht dit nieuwe leven ook bedreigingen en afkeer met zich mee. Zo wordt ze uitgekotst door haar familie, vrienden van vroeger, de moslimgemeenschap en zelfs haar zusje, die nog wél gelovig is en met volle overtuiging een hoofddoek draagt.

Lale maakte, samen met Ronit Palache, de succesvolle podcast ‘Van God Los’ waarin ze in gesprek ging met mensen die behoorden tot respectievelijk christelijk/katholieke, joodse en islamitische stromingen. Lale, zelf afkomstig uit een ultraorthodox Turks-islamitisch gezin weet als geen ander welke vaak onzichtbare strijd zich achter Nederlandse voordeuren afspeelt. Ze heeft haar vrijheid en vrienden, maar niet langer haar familie. Voor deze vrijheid heeft ze een hoge prijs betaald. Was die het waard?

Tijdens het theatercollege Ik ben vrij, naar het gelijknamige nieuwe boek (mei 2024), wordt de schrijver en columnist geïnterviewd over haar leven als afvallige en tegelijkertijd succesvol schrijver. Tijdens het college is tevens mogelijkheid om vragen te stellen vanuit de zaal.

Speelduur:
Nog niet bekend