Rik Hoogendoorn

Zwarte Miep (première)

Toneel

Zwarte Miep is een theatermonoloog over het opmerkelijke verhaal van een vrouw uit Vlaardingen, die vanwege haar donkere weelderige haardos altijd Zwarte Miep werd genoemd. Haar leven raakt aan gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis: van de Beurskrach in 1929, via de Crisisjaren, de Tweede Wereldoorlog, de Politionele Acties en de Watersnoodramp tot en met die ene belangrijke gebeurtenis in 1958.

“Na het overlijden van mijn moeder, zes jaar na het overlijden van mijn vader, vond ik bij het uitruimen van mijn ouderlijk huis op zolder een doos waarin zich de complete briefwisseling bevond tussen mijn vader die op dat moment vanwege de Politionele Acties in Indonesië zat en mijn moeder die thuis in Vlaardingen op hem wachtte. Deze vondst was de directe aanleiding tot het schrijven van Zwarte Miep.”

Rik Hoogendoorn (1958) ging eind jaren zeventig naar de Kleinkunst Akademie te Amsterdam en was vanaf begin jaren tachtig te zien in vele theaterproducties waaronder de succesvolle Echte Mannen voorstellingen 'Het Rookkwartier' en 'De Twintigste Eeuw in Duo's'. Bekend werd hij met zijn rollen in tv-programma’s als ‘Sesamstraat’ en ‘Kees en Co’. Daarnaast schreef hij twee kinderboeken en bracht hij als singer-songwriter meerdere cd’s uit.

Speelduur
± 1 uur en 20 minuten (zonder pauze)

Credits
Tekst en spel:
Rik Hoogendoorn
Regie: Helmert Woudenberg
Geluidsdecor: Toon Plasman
Foto: Roman Jans