gehoorzaal

De Grote Zaal wordt 70 en dat gaan we vieren!

Op 28 april 2022 was het precies 70 jaar geleden dat de opening plaatsvond van wat men destijds noemde ‘De Huiskamer van Vlaardingen’: de Grote Zaal van de Stadsgehoorzaal ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. De Kleine Zaal, de Harmonie, bestaat zelfs al ruim 200 jaar, maar met de toevoeging van de Grote Zaal werd de naam ‘Stadsgehoorzaal’ voor het eerst gebruikt.

Deze feestelijke en belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Vlaardingen lieten wij natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Wij nodigden daarom iedereen uit om onze 70e verjaardag mee te vieren tijdens uiteenlopende feestelijke activiteiten voor al onze doelgroepen. Zie hieronder een overzicht van alle activiteiten die plaatsgevonden hebben mét de feestelijke foto's.

Feestactiviteiten
Een feestje voor iedereen!

Als podium van de stad willen wij ons 70-jarig jubileum graag samen met de Vlaardingers vieren. De prachtige geschiedenis, de diversiteit aan programma en publiek, de ogenschijnlijke afronding van de coronamaatregelen én de plannen voor de toekomst maken het de hoogste tijd voor een Vlaardings feest!

Hieronder zetten we alle verjaardagsactiviteiten graag voor je op een rijtje. Bij welk feestje mogen we jou ontvangen? Klik op de blokken voor meer informatie en kaartverkoop.

Koningsdag was natuurlijk al een feestje, maar wij deden er nog een schepje bovenop. Met verrassende straattheater- en muziekacts op en rond het Veerplein vierden wij de start van de feestweek. Uiteraard zorgden we ook voor een gebakje.
Straattheater op Koningsdag
Gelukkig hebben we de foto's nog
We genoten van een heerlijk buffet en leuke gesprekken tijdens een unieke lunch op het toneel van de Grote Zaal. Tijdens het eten keken wij uit over de 650 prachtige stoelen, de historische ornamenten én die iconische kroonluchter.
Theatrale lunch op het toneel
Gelukkig hebben we de foto's nog
Ojee… De Grote Zaal was jarig, maar alles moest nog versierd worden! De aanwezige kinderen knutselden, versierde cupcakes, zongen liedjes en dansten in het rond om het feestje te redden. Ook kwam Syb de Stadsleeuw langs!
Verjaardagsfeestje (4+)
Gelukkig hebben we de foto's nog
Over het jubileum
70 jaar theatergeschiedenis

Toon Hermans, Wim Kan, Wim Sonneveld; ze traden allemaal op in Vlaardingen. Theatergrootheden als Herman van Veen en Youp van ’t Hek zetten er zelfs hun eerste stappen op de bühne. En ook vandaag de dag komen zo’n drie keer in de week de grootste namen en de beloftes van morgen graag naar de haringstad. De architectuur, de sfeer, de geschiedenis, de evenementen, de heerlijk golvende lachsalvo’s én het publiek trekken aan.

De Stadsgehoorzaal is een geliefd theater, wat wel blijkt uit de vele artiesten die in Vlaardingen nog steeds graag komen repeteren, hun voorstelling uitproberen of hun tournee afsluiten. Maar ook getuigen de ruim 70.000 bezoekers die het theater ieder jaar verwelkomt, de vele verenigingen die er wekelijks repeteren en jaarlijks optreden, de maatschappelijke organisaties die graag gebruik maken van de zalen en ruimtes, de scholen die er met leerlingen zelf op de planken staan en de vele Vlaardingse bedrijven die hun naam aan het theater verbinden.

De Stadsgehoorzaal is nog één van de weinige echt karakteristieke theaterzalen in Nederland, met een herkenbare architectuur en een bijzondere line-up aan theaterdirecteuren, zoals Walter van Ginneken en Marten Putman. Architect Sybold van Ravesteyn, bekend van het oude Centraal Station van Rotterdam en Diergaarde Blijdorp, heeft Vlaardingen een historische zaal vol verhalen gegeven, die al veel stormen heeft doorstaan.