De Stadskaravaan genomineerd voor Nationale Evenementenprijzen

In de categorie Event Impact Award

Het reizende festival de Stadskaravaan is genomineerd voor de Nationale Evenementenprijzen in de categorie Event Impact Award. Dit werd vandaag bekendgemaakt door de jury. In 2023 deed het festival, georganiseerd door de Stadsgehoorzaal en haar cultuurcollega’s, zes wijken in Vlaardingen aan om 750 jaar stadsrechten te vieren. Iedere editie werd in nauw overleg met de wijk samengesteld, met als resultaat zes unieke Vlaardingse feesten. De Stadsgehoorzaal is vereerd met de erkenning door deze nominatie. De uitreiking van de Nationale Evenementenprijzen vindt op maandag 8 april plaats tijdens het Nationaal Congres Evenementen.

Met de Stadskaravaan kwam een langgekoesterde droom van de Stadsgehoorzaal uit. Het theater, De Kroepoekfabriek (poppodium), Cultuurhuis KADE40, Museum Vlaardingen, Bibliotheek de Plataan en Minters (jongerenwerk) waren met het gratis festival in staat om naar het publiek toe te komen in plaats van andersom. Hierdoor werden vele festivalbezoekers bereikt die normaalgesproken niet vanzelfsprekend aan kunst en cultuur deelnemen.

Het programma van iedere editie werd in nauw overleg met wijkbewoners samengesteld. Hiervoor werden aan het begin van het jaar wijkbrainstorms georganiseerd waar telkens 25 tot 50 enthousiastelingen hun hart voor de wijk lieten spreken. Iedere editie was uniek en toonde de identiteit van de wijk waarin hij plaatsvond.

De festivals bestonden altijd uit een zeer divers aanbod waarin alle vormen van kunst en cultuur aan bod kwamen. Van liveoptredens door grote namen als Kenny B en Jeangu Macrooy tot een levende poëziejukebox die op verzoek gedichten voordroeg. Daarnaast werd met de wijkproeverij ook aan de innerlijke mens gedacht. Lokale ondernemers of wijkbewoners verzorgden een breed aanbod aan heerlijke hapjes die met een strippenkaart gratis geproefd konden worden.

De Stadskaravaan werd een hoogtepunt van samenwerking tussen Vlaardingse cultuurinstellingen en bracht wijkbewoners bijeen om met elkaar feest te vieren. Deze maatschappelijke impact is opgemerkt door de jury van de Nationale Evenementenprijzen, met als resultaat de nominatie in de categorie Event Impact Award.

De Stadskaravaan gaat verder in 2024
Na het succes van de festivals in het feestjaar rondom 750 jaar Vlaardingen werd duidelijk dat er veel vraag was om de Stadskaravaan te laten blijven rijden. Daarom komt het festival ook dit jaar terug in Vlaardingen met nieuwe edities in Holy (zaterdag 8 juni) en de Westwijk (zaterdag 14 september). De kick-offs (wijkbrainstorms) voor het nieuwe festivaljaar vinden plaats op aanstaande zondag 10 maart. De organisatie nodigt iedereen van harte uit om langs te komen om mee te denken over de invulling van de festivals.

Meer informatie over het project en over het aanmelden voor de kick-offs via www.stadsgehoorzaal.nl/stadskaravaan.