Stadsgehoorzaal programmeert in het kader van de Geuzenmaand

Sonny Boy naar de bestseller van Annejet van der Zijl en Zelensky hier door De Theatertroep

In de maand maart staat Vlaardingen traditiegetrouw stil bij het verzet van de Geuzen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rondom de uitreiking van de Geuzenpenning, bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen, worden door tal van cultuurspelers uit de stad activiteiten georganiseerd die de betekenis ervan versterken. Zo ook door de Stadsgehoorzaal, waar 2 passende evenementen worden aangeboden: Sonny Boy (vr. 1 maart) en Zelensky hier (vr. 22 maart).

Maart staat symbool voor het opnieuw vertellen van de vrijheid. Verhalen over de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van expressie en de vrijheid om jezelf te zijn staan centraal. Dit jaar staat de maand in het teken van het thema ‘vrijheid onder druk’. Via kunst en cultuur willen de initiatiefnemers van de Geuzenmaand de Vlaardingers meer bekend maken met de waarden van de Geuzenpenning, en hen inspireren en motiveren in hun dagelijks denken en handelen. Het volledige programma van de Geuzenmaand is te vinden via https://www.geuzenmaand.nl/programma/. De Stadsgehoorzaal organiseert in het kader van de Geuzenmaand een tweetal passende evenementen:

Sonny Boy                                                                             
In de theatermonoloog Sonny Boy (gespeeld door Tarikh Janssen) komen Rika en Waldemar Nods uit de magistrale roman van Annejet van der Zijl tot leven door de ogen van hun zoon. De zoon die ze nooit hebben zien opgroeien, omdat ze door de Tweede Wereldoorlog uit het leven werden gerukt. De zoon die zich vanaf zijn 14e moest zien te redden en heen en weer geslingerd werd tussen Hollandse familieleden waar hij zich nooit thuis voelde. Als man hoopt hij zijn basis te vinden in de verhalen over zijn ouders, de Nederlandse en de Surinaamse. Welk deel van hen zit in hem? Bij wie hoort hij echt? 

Vrijdag 1 maart – 20:30 uur
Kaarten (€ 23,- incl. consumptie) via https://stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/sonny-boy

Zelensky hier
Zelensky hier is de eerste voorstelling over het leven van Zelensky, de man die acteur, auteur en komiek was voordat hij president van Oekraïne werd. De Theatertroep, cabaretier Patrick Nederkoorn en theatermaker/historicus Arjen Arnoldussen delen een fascinatie voor de onwaarschijnlijke carrière van hun voormalige collega. Hij was komiek, tv-kok, de stem van Beertje Paddington, kandidaat bij Dancing with the Stars en acteur in een serie waarin hij iemand speelt die president van Oekraïne wordt.

Op basis van speeches, interviews, liedjes van Zelensky’s cabaretgroep Kvartal 95 en nieuwe scènes van fictieve ontmoetingen tussen de spilfiguren van dit verhaal, wordt de mens achter de politicus getoond. Samen met het publiek wordt in deze komische vaudeville voorstelling met serieuze ondertoon onderzocht wat die oorlog daar betekent voor ons hier.

Vrijdag 22 maart – 20:30 uur
Kaarten (€ 15,- incl. consumptie) via https://stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/zelensky-hier