gehoorzaal

Nieuw in Vlaardingen
Welkom in de Haringstad!

Wat ontzettend leuk dat je in Vlaardingen bent komen wonen en daarmee officieel één van meer dan 70 duizend ‘Haringkoppen’ bent geworden! Vlaardingen is trots op haar historie en de Stadsgehoorzaal maakt hier als theater al meer dan 200 jaar onderdeel van uit. Op deze pagina stellen wij ons via de meest gestelde vragen kort aan je voor.

Wil je meer weten? Neem dan vooral eens contact met ons op via info@stadsgehoorzaal.nl, 010 434 05 00 óf door een keer gezellig langs te komen aan de Schiedamseweg 51. Wij zitten sowieso op fiets-, maar misschien zelfs wel op loopafstand.

Wij verwelkomen je graag in het theater van ons allemaal!
 • Allereerst: een kadootje voor jou als nieuwe Vlaardinger

  Als nieuwe inwoner van Vlaardingen ontvang je waarschijnlijk verschillende brieven van de gemeente. Op vertoon van één van deze brieven, kun je voor een niet-uitverkocht evenement naar keuze het tweede kaartje gratis krijgen! Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is (met de brief) langs te komen aan onze theaterkassa. Bewaar je brief dus goed en hopelijk zien wij jou snel bij De Stadsgehoorzaal.

 • Wat is de Stadsgehoorzaal?

  De Stadsgehoorzaal is het theater van Vlaardingen. Een podium voor én door de stad, met professionele voorstellingen en vooral veel ruimte voor lokale initiatieven en evenementen.

  Als theater van ons allemaal zien wij het als belangrijke taak om de creatieve kracht en behoeftes van de stad en haar inwoners een plek te geven in het theater. Dit doen wij door een programma aan te bieden dat de inwoners van Vlaardingen weerspiegelt. Maar ook op het toneel en op organisatorisch vlak bieden wij veel ruimte voor lokale initiatieven. Heb je een spannend idee of creatieve wens? Laat het aan ons weten! Wij helpen graag bij het vormgeven hiervan, zowel praktisch, inhoudelijk als financieel. Het prachtige gebouw en een gedreven team staat klaar voor de stad!

  De historie van de Stadsgehoorzaal

  Het verhaal van de Stadsgehoorzaal begint in 1817. Toen werd concertzaal ‘De Harmonie’ gebouwd, welke werd gebruik door een groot aantal muziek-, lees- en toneelgezelschappen. In 1952 was de populariteit zo ver gegroeid dat de Harmonie niet groot genoeg meer bleek. Toen werd besloten om de naastgelegen grond, waar zich toen een tuin bevond, te gebruiken voor de bouw van een nieuwe zaal: de Stadsgehoorzaal. De Stadsgehoorzaal werd ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn, die eerder Diergaarde Blijdorp en schouwburg Kunstmin (Dordrecht) had ontworpen.

  In 1965 werden de Stadsgehoorzaal en de Harmonie grondig verbouwd, waarbij veel van het ontwerp van Van Ravesteyn verloren is gegaan. In 1992 vindt een volgende verbouwing plaats, waarbij de voorgevel en het theatercafé een flinke metamorfose ondergaan. Hierbij verandert de naam ‘de Stadsgehoorzaal’ in ‘Het Theater van Vlaardingen’.

  In 2005 vonden in de gemeenteraad discussies plaats over wat te doen met het ouder wordende gebouw. Uiteindelijk wordt hierbij gekozen voor een grondige renovatie, waarbij enkel de zalen en de toneeltoren behouden blijven. Alle omliggende ruimtes worden volledig nieuw gebouwd. In 2007 opent het volledig verbouwde pand haar deuren, waarbij ook de ornamenten van Van Ravesteyn en de naam ‘De Stadsgehoorzaal’ weer terugkeren. De zalen hebben een grotere capaciteit, de zichtlijnen zijn verbeterd en de theatertechniek is gemoderniseerd.

  In 2013 werd bekend dat door grootschalige bezuinigingen de gemeentelijke subsidie weg zou vallen en de Stadsgehoorzaal haar deuren zou moeten sluiten. De Stadsgehoorzaal werd hierdoor gedwongen een nieuwe rol uit te voeren, met drie functies: Als stadspodium, als inspiratieplek voor talentvolle Vlaardingers en als plek voor creatieve evenementen. In 2015 ontving de nieuwe directie de sleutel van het pand en begon de pilot-fase voor dit nieuwe hoofdstuk van de Stadsgehoorzaal.

  Vandaag de dag is de Stadsgehoorzaal nog steeds een begrip in Vlaardingen en wordt er dagelijks gewerkt om de rol van Stadspodium te blijven vervullen.

 • Waar is de Stadsgehoorzaal?

  De Stadsgehoorzaal bevindt zich aan de Schiedamseweg 51 in Vlaardingen. Dit ligt op de grens van het centrum en de Oostwijk, waardoor het voor iedere Vlaardinger op loop- of fietsafstand gelegen is. Naast fietsend is het theater ook goed bereikbaar met de auto (betaald parkeren in de nabije omgeving) en met het openbaar vervoer (we hebben een eigen bushalte en metrostation Vlaardingen Centrum bevindt zich op 10 minuten lopen van het theater).

  Plan hier je route naar de Stadsgehoorzaal en kom een keer op bezoek!

 • Wat is er te zien en doen in de Stadsgehoorzaal?

  Als theater hebben wij het doel om een programma aan te bieden waar iedere Vlaardinger zich in kan herkennen. Hierbij proberen wij altijd een combinatie te vormen van grote namen en nieuw talent. Op onze website is te zien welke voorstellingen binnenkort in het theater te zien zullen zijn en kunnen direct kaarten gereserveerd worden.

  Naast voorstellingen organiseren wij ook regelmatig andere evenementen en projecten in en om het theater. Op deze manier willen wij het theater laagdrempeliger maken voor mensen die niet vanzelfsprekend een voorstelling zouden bezoeken. Voorbeelden hiervan zijn het Stadsterras, het Moestuin Festival en de StadsVrienden. Hieronder geven wij graag wat meer informatie.

  Het Stadsterras

  Tijdens het Stadsterras zetten wij de deuren van het theater wagenwijd open voor iedereen. Bij dit gratis toegankelijke evenement bruist het theater van de creativiteit met verschillende activiteiten en optredens voor jong en oud. Naast de gratis activiteiten zoals workshops, knutselen en optredens worden ook voorstellingen geprogrammeerd die voor een kleine prijs te bezoeken zijn. Het Stadsterras is het perfecte moment voor een eerste kennismaking met het theater.

  Moestuin Festival

  Vlaardingen bruist van de culturele diversiteit en dat wordt gevierd tijdens het Moestuin Festival. Bezoekers kopen een festivalkaartje van €10,- en in ruil daarvoor krijgen zij een wereldreis in één dag. Eten, drinken, muziek, dansen, mode, kunst en optredens komen allemaal samen tijdens dit feest van inclusiviteit. Moestuin is de perfecte plek voor bijzondere ontmoetingen en nieuwe ervaringen. Bekijk hier de foto’s van de editie in 2020!

  StadsVrienden

  De StadsVrienden is een theaterclub voor theaterliefhebbers die graag vaker naar een voorstelling zouden willen gaan, maar dit liever niet alleen doen. Via de StadsVrienden is er altijd wel iemand die mee kan! Om de zoveel tijd komen de StadsVrienden samen voor een lekkere kop koffie of thee. We vertellen tijdens zo'n middag met plezier over het theaterprogramma dat eraan zit te komen en lichten een aantal voorstellingen uit. Iedere voorstelling heeft een ambassadeur en ter plekke stemmen we af wie naar welke voorstelling wil en kunnen meteen de kaarten worden besteld. Op de dag van de voorstelling worden de StadsVrienden met open armen ontvangen en zitten ze gezellig bij elkaar in de zaal. Meer weten? Vind hier alle informatie!

 • Hoe kan ik nieuwe mensen leren kennen bij de Stadsgehoorzaal?

  Dat kan heel makkelijk! Allereest ben je natuurlijk van harte uitgenodigd om een keer een voorstelling of evenement te bezoeken, waarbij je een praatje kunt maken met de andere bezoekers terwijl je een drankje haalt bij de bar.

  Een nog veel leukere manier om snel in contact te komen met andere Vlaardingers is door vrijwilligerswerk te gaan doen! Onze 130(!) vrijwilligers vormen samen de StadsCrew. Zij zetten zich vol enthousiasme in om van ieder evenement een groot succes te maken. Zij ontvangen de bezoekers, controleren de kaarten, nemen de jassen aan, schenken de drankjes in en wijzen de juiste plek in de zaal. De StadsCrew is het kloppende hart van de Stadsgehoorzaal en een begrip in Vlaardingen. Door jezelf aan te melden als crewlid, werk je ongeveer 2 keer per maand mee tijdens voorstellingen en evenementen, samen met een steeds wisselende groep andere crewleden. Daarnaast organiseren wij regelmatig bijeenkomsten, trainingen, activiteiten en feestjes voor de StadsCrew, om elkaar nog beter te leren kennen.

  Mocht je benieuwd zijn of dit wellicht iets voor je is dan ben je iedere derde donderdag van de maand van harte welkom tijdens het volledig vrijblijvende info-uurtje over vrijwilligerswerk in de Stadsgehoorzaal. Onder het genot van een kopje koffie leggen wij alles uit, kun je vragen stellen en krijg je de kans om je officieel aan te melden.

  Klik hier voor meer informatie en de aanmeldopties voor vrijwilligerswerk.

 • Hoe kan de Stadsgehoorzaal mij helpen om de stad te leren kennen?

  De Stadsgehoorzaal is het podium van de stad. Naast voorstellingen die op tournee zijn, stellen wij het toneel daarom ook vaak beschikbaar voor lokale artiesten en verenigingen. Deze voorstellingen markeren wij met het genre ‘Puur Vlaardings’. Onder andere talkshows, musicals, concerten en andere evenementen zijn onderdeel van deze lokale programmering. Door één of meerdere van deze evenementen te bezoeken maak je op een leuke manier kennis met het talent wat in Vlaardingen te vinden is. Wie weet zit er wel een vereniging voor jou bij!

  Bekijk hier alle Puur Vlaardingse voorstellingen

  Heb je zelf ook een idee dat een plek in de spotlight verdient? Neem dan vooral eens contact met ons op. Wij staan namelijk altijd open voor lokale initiatieven! Stuur een mail naar info@stadsgehoorzaal.nl of bel ons via 010 434 05 00.